Austrės – Lietuvos didikų valgytas delikatesas
Austrės visada sietos su meile. Kai graikų meilės deivė Afroditė kilo iš jūros ant austrės kriauklės ir pagimdė sūnų Erosą (romėnų mitologijoje Kupidoną), gimė žodis afrodiziakas. Sklando kalbos, kad Kazanovos pajėgumo paslaptis buvo pusryčiams suvalgomos penkiasdešimt austrių. Taip pat – kad Prancūzijos karalius Henrikas I mirė meilės akto metu, kai per vakarienę persivalgė geismą žadinančių moliuskų.
Iki XVIII a. pradžios Šiaurės ir Vidurio Europoje buvo žinomos tik plokščiosios austrės. Apie giliąsias austres europiečiai sužinojo vėliau.
1866 m., augant austrių paklausai, Arkašone (Prancūzija) didėjo austrių deficitas. Buvo gautas leidimas jas importuoti iš Portugalijos. 1868 m. kovo 14 d. laivas, plukdęs austres, pateko į audrą ir pasislėpė įlankoje. Audra tęsėsi kelias diensd, krovinys ėmė gesti ir kapitonas nutarė austres išversti į jūrą. Dar gyvi moliuskai greitai prisitaikė prie naujų gyvenimo sąlygų.
Austrės buvo ir prasčiokų maistas, ir aukštosios kulinarijos patiekalas. XIX a., JAV vyraujant aukso karštinei, Niujorke austrės buvo pardavinėjamos gatvės prekybvietėse ir dalijamos San Francisko baruose. Toks didžiulis austrių vartojimas lėmė tai, kad austrės beveik išnyko tiek Atlanto, tiek Ramiojo vandenynų pakrantėse.
Kartais sakoma, kad lietuviai negali mėgti austrių, nes tokia mitybos patirtis neužkoduota jų genuose. Tačiau istoriniuose šaltiniuose rašoma, kad Lietuvos didikai austrių įsiveždavo jau viduramžiais. Nuo to laiko praėjo daugiau nei penki šimtai metų, o austrės vėl grįžo į Lietuvą.
Lietuvoje dažniausiai prekiaujama Prancūzijoje išaugintomis austrėmis. Pasak „Austres.lt“ atstovo Roberto Reklaičio, žmonės, valgydami austres, padaro nedaug klaidų – tai gana nesudėtingas procesas. Kokios klaidos pasitaiko dažniausiai? Pagardinus austrę prieskoniais per gausiai, užgožiamas jos tikrasis skonis, o jei moliuskas pasmeigiamas šakute, geldelėje lieka skystis, tačiau mėgaujantis austrėmis šį skystį reikėtų išgerti.
Dažniausiai austrės valgomos ant moliusko užspaudus šiek tiek citrinų sulčių. R. Reklaitis sako, kad šis austrių paruošimo būdas yra geriausias, vis dėlto tuo nereikėtų apsiriboti. Austres galima kepti arba patiekti kaip desertą.
Austrių su česnakais ir balzaminiu actu receptas
Reikės:
- austrių
- 10 skiltelių česnako
- 2 šaukštelių cukraus
- 6 šaukštų balzaminio acto
- žiupsnelio baltųjų pipirų
Susmulkinkite česnako skilteles ir sumašykite su cukrumi, balzamiu actu bei žiupsneliu pipirų. Palikite pastovėti apie 10 minučių. Padažą patiekite vienoje lėkštėje su šviežiomis austrėmis.
Austrių su žolelėmis receptas
Reikės:
- austrių
- žalumynų: krapų, petražolių ir svogūnų laiškų
- maltų džiūvėsėlių (kelių šaukštų)
- druskos
- 50 g sviesto
Ištirpinkite sviestą ir užpilkite jį ant susmulkintų krapų, petražolių ir svogūnų laiškų. Įmaišykite kelis šauktus maltų džiūvėsėlių. Specialiu peiliuku atidarykite austres ir ant jų uždėkite po šaukštelį paruošto sviesto, žalumynų ir džiūvėsėlių mišinio. Kepimo skardoje paskleiskite kelias saujas druskos, sudėkite įdarytas austres ir kepkite apie 10 minučių (190 °C).
Atsinaujinusio žurnalo „L'Officiel Lithuania“ pristatymo vakarą svečius skanauti gurmaniškų vaišių kvietė „Austres.lt“. Austrių degustacija – puiki gimtadienio, įmonės vakarėlio, draugų vakarienės ar kitų švenčių pramoga. „Austres.lt“ surengto vakaro metu sertifikuotas austrių atidarymo ir pateikimo specialistas bei 2018 m. Lietuvos austrių gliaudymo čempionato nugalėtojas naudoja aukščiausios kokybės įrankius, o jūs mėgaujatės gurmaniško skonio potyriais, jaukia aplinka bei betarpišku bendravimu. Pasinerkite į gurmanų rifą su „Austres.lt“!
Fotografas - Darius Kučys